Drumarii amenință că nu vor mai deszăpezi șoselele

Autor: George Cristea 24 nov. 2020 Știri auto

Drumarii amenință că nu vor mai deszăpezi șoselele dacă nu li se majorează salariile. Amenințarea a fost făcută de sindicatul Elie Radu, care reprezintă 4.800 de salariaţi din totalul celor 7.000 care lucrează în cadrul CNAIR.

Intră în Galeria FOTO

Ne-am obișnuit ca anumite servicii esențiale, așa cum sunt cele medicale, de securitate și altele, să ne fie oferite necondiționat. La fel se întâmplă și în cazul serviciilor de deszăpezire, după cum o dovedește atitudinea șoferilor față de lucrătorii de la drumuri. Chiar și pompierii și jandarmii sunt considerați obligați să ne ajute să ieșim din nămeți uneori, iar acest lucru nu mai este un ca izolat.

Cu toate acestea, uităm adesea că și cei care asigură deszăpezirea drumurilor sunt tot oameni, care au familii și propriile nevoi. Sindicatul Elia Radu ne reamintește acest lucru, după ce drumarii pe care-i reprezintă au cerut mărirea salariilor.

Drumarii amenință că lasă drumurile nedeszăpezite

„Cei peste 3.000 de angajaţi care lucrează la deszăpezire în condiţii de ger şi care rămân, uneori, izolaţi în ger şi viscol în diverse zone din ţară chiar şi câteva zile, nu depăşesc, în medie, un salariu brut de 3.000 de lei pe lună. Pentru că drumarii nu şi-au primit majorările de salarii promise de guvernele din ultimii doi ani, sunt hotărâţi, în semn de protest că solicitările lor sunt ignorate constant, ca în această iarnă să nu mai deszăpezească drumurile, ceea ce ar putea duce la un blocaj al economiei naţionale”, se arată într-un comunicat de presă emis de sindicat.

Reprezentanţii Sindicatului „Elie Radu” acuză atât conducerea CNAIR, cât şi Ministerul Transporturilor de lipsă de implicare în această problemă şi susţin că, în ultimii doi ani, nu s-au acoperit nici măcar pierderile salariale ale angajaţilor cauzate de inflaţie.

„Oamenii care lucrează efectiv la deszăpezire sunt şi cei cu salariile cele mai mici şi e normal ca aceştia să fie cei mai nemulţumiţi. Unii dintre ei ajung să doarmă efectiv pe utilaje, alţii rămân izolaţi în viscol. Am avut angajaţi care au rămas izolaţi câteva zile în câmp la Drajna, când încercau să deszăpezească drumurile din zonă”, potrivit comunicatului.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna septembrie 2020, câştigul salarial mediu brut la nivelul întregii ţări a fost de 5.414 lei, faţă de 4.482 în septembrie 2018, ceea ce reprezintă o creştere de peste 20%. În aceste condiţii, sindicaliştii spun că salariile drumarilor au rămas la acelaşi nivel din 2018, când a avut loc ultima majorare, cu 11%.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide